500 TL VE ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO
500 TL VE ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO
Müşteri Hizmetleri: +90 252 611 3888

Şeftali Yetiştiriciliği

Şeftali meyvesi dünyada sert çekirdekli meyve türleri arasında çok yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan bir türdür. Ana vatanı Doğu Asya ve Çin olarak bilinen şeftali ülkemizde yetiştiriciliğine uygun toprak ve ekolojik koşullar mevcuttur. Şeftali yetiştiriciliği yapılan bölgelerin başında Marmara bölgesi bursa ili başta gelmektedir. Ülkemizde çok erkenci çeşitlerden çok geççi çeşitlere ile yılın 5 ayı taze şeftali bulunabilmektedir. Uygun çeşit kullanımı ile hem sofralık hem sanayilik çeşitler yetiştirmek mümkündür, ülkemizde genelde Akdeniz bölgesinde erkenci, Ege ve Marmara bölgesinde geççi çeşitler yetiştirilmektedir. Şeftali meyvesinin adaptasyon yeteneğinin yüksek olması, tür özelliği açısından erken meyveye yatması ve tarımsal sanayide önemli bir hammadde olması nedeniyle yetiştiriciliği hızla gelişmektedir.
Şeftali Çeşitleri Nelerdir
Ülkemizde yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan şeftali türü kullanım amacı açısından da oldukça geniş olup çeşitlere göre farklı kullanım alanları bulunmaktadır. Şeftali çeşitlerinde Flored, Anadolu Şentürk, Red Elegant, Transvalia, Francoise ve Kardelen erkenci çeşitler arasında yer almaktadır. Erkenci şeftali çeşitleri yüksek rakımlı yerler için uygun çeşitler değildir, sahil kesiminde bulunan yerler için uygun çeşitlerdir.
Kaç Çeşit Şeftali Var
Piyasada birçok şeftali çeşidi bulunmaktadır, bu çeşitlerden bazılarının tüketim şekline göre özelliklerinden bahsedilecek olursa;
Glohaven şeftali çeşidi: ABD orijinli olan bu çeşidin ağacı kuvvetli ve yarı dik gelişir ve verimlidir. Meyve özelliği olarak yuvarlak şekle sahip iri, tatlı ve az sulu bir çeşittir. Tarımsal sanayide kullanılan çeşitlerden biridir ve çok kalitelidir.
Elegant lady Şeftali çeşidi: Orijini ABD olan çeşidin ağacı kuvvetli ve yarı dik gelişen bir çeşittir. Meyveleri sarı renkli, çekirdeği etten kolay ayrılan ve lifli bir yapısı vardır. Red haven çeşidinden 22 gün geç çiçeklenir.  Son dönemlerde yetiştiriciliği ülkemizde yaygınlaşmaktadır.
J.H.Hale Şeftali çeşidi: Kuvvetli ve yarı dik ağaç gelişimine sahip çeşidin meyveleri iri yapılı, yuvarlak şekilli, tatlı ve sulu özelliklere sahiptir. Çiçeklenme dönemi Red Haven çeşidinden 32 gün geçtir. J.H.Hale kendine kısır bir çeşit olup diğer bütün şeftali çeşitlerinde dölleyici olarak kullanılabilir.
Red Elegant Şeftali çeşidi: Geççi bir çeşit olan red elegant hasat zamanı en son olan çeşitlerdendir. Meyve kabuğu az tüylüdür ve kalınlığı orta derecededir. Meyve et rengi sarıdır ve et dokusu gevrek bir çeşittir.
Fresh Red Şeftali çeşidi: Ağaç yapısı yarı açık ve kuvvetli gelişen bir ağaçtır. Çan tipi çiçeklenme tipine sahiptir, meyve çapları büyük ve çok verimli bir çeşittir. Koyu bordo renge sahip ve parlak bir kabuk yapısı vardır. Depolama koşullarına uygun bir çeşittir en iyi şartlarda 45 güne kadar saklanabilmektedir.
Şeftali Hangi İlde Meşhur
Ülkemizde Dört mevsimin yaşanıyor oluşu şeftali üretiminin artmasını sağlamaktadır. Marmara bölgesinde yer alan Bursa ili, en fazla şeftali yetiştiriciliği yapılan ilimizdir. Bursa’da son beş yılda her yıl ortalama 170 – 200 bin ton şeftali üretilmektedir. Yaz mevsimi üretiminde önde çıkar diğer iller;
Marmara bölgesinde, Çanakkale ve Sakarya illeri
Akdeniz bölgesinde, Antalya ve Mersin illeri
Ege bölgesinde; Aydın, Denizli, Afyon, Muğla ve Manisa illeri
Karadeniz Bölgesinde, Amasya ve Samsun illeri
Güney Doğu Anadolu bölgesinde, Diyarbakır ve Şanlıurfa illeri şeftali üretiminde başta gelmektedir.
Şeftali Hangi Tip Meyve
Şeftali türü, gülgiller (Rosaceae) familyasına ait ve bir yaz meyvesidir.