500 TL VE ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO
500 TL VE ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO
Müşteri Hizmetleri: +90 252 611 3888

Kiraz Nasıl Yetişir? Türkiye’de Yetişen Kiraz Çeşitleri? En İri Kiraz Cinsi?

Dünya’da geniş bir yayılım göstermekte olan kiraz ticari olarak Türkiye, ABD, İran ve İtayla gibi ülkelerde yapılmaktadır. Yıllara ve iklim koşullarına göre değişiklik gösterse de dünya kiraz üretiminde Türkiye ilk sıralarda yer almaktadır. Kiraz üretimi ülkemizde başlıca İzmir, Manisa, Konya, Afyon, Isparta ve Denizli illerinde gerçekleşmektedir.
Kiraz çeşitleri ve özellikleri
Her kiraz çeşidinin kendine has tadı, aroması, meyve şekli, eti, çekirdek büyüklüğü verim özellikleri ve döllenme özellikleri vardır ve farklılık gösterir. Dünya üzerinde kiraz çeşitleri yaklaşık olarak 1500 olduğu tahmin edilmektedir. Her çeşidin olgunlaşma dönemi, soğuklama ihtiyacı ve döllenme isteği farklıdır. Kiraz kendine verimli değildir ve yabancı bir dölleyiciye ihtiyaç duyar. Kirazda erkenciliği ve geççiliği, sap uzunluğu belirlemektedir. Depolama ve raf ömrü süresinde en önemli etken sap uzunluğudur, bu nedenle fiyatlara ve pazara etki eder.
Erkenci Kiraz Çeşitleri: Cristobalina, Early Burlat, Early Lory, Edirne, Prime Giant
Orta Dönem Kiraz Çeşitleri: Van, Bing, Merton, Karagevrek, Hacıömer
Geç Dönem Kiraz Çeşitleri: Allahdiyen, Ziraat 0900, Napolyon, Stella, Recina, Kordia, Sweet Heard
Kiraz Çeşitleri Soğuklama İhtiyacı
Kiraz türü soğuklama ihtiyacı olan bir meyve türüdür. Genel olarak 1000 saatin üstünde bir soğuklama ihtiyacı vardır. Soğuklama ihtiyacı karşılanamadığı durumlarda düzensiz çiçeklenme ve çiçek silkmeleri yaşanabilir. Ortalama 1000 metre rakımlı yerlerde yetiştirilmesi uygundur. Ancak kış soğuklarının -20 derecenin altına düştüğü yerler kiraz yetiştiriciliği yapmak için uygun değildir.